Bărbatul ideal

Nu există. De fapt, voiam să-ncep altfel, asta era concluzia, dar, pînă să scriu titlul, deja mi-a venit în minte altă încheiere.
Așa că o să vă povestesc cum l-am căutat.
Trec peste etapa oedipiană a primei copilării, e fapt comun. În adolescență, aia în care ieși din naivitatea absolută ca dintr-un ou la o lumină nouă și trebuie să te descurci singur, mi s-a părut că idealul era un frate. Discuțiile despre pubertate și sex erau tabu „pe vremea mea” și n-am avut psihologi și dezvoltări personale; singura sintagmă în care-mi aduc aminte de cuvîntul „dezvoltare” era aia cu „multilateral dezvoltată”…
Deci, am vrut un frate. Cum nici mama și nici Dumnezeu nu mi-au dat, am devenit încîntată de orice prietenă cu frate. Numai că frații lor nu voiau să fie și frații mei, ori nu mă puteau suferi pentru că le „furam” sora, ori voiau o „prietenie” care mie nu mi se părea deloc frățească.
Așa că am renunțat la băiatul ideal-frate al cuiva brusc, în momentul în care fratele mult mai mare al unei prietene din liceu se însura și prietena i-a zis că nu vine fără mine la nuntă, ceea ce fratele a exclus, motivînd că sîntem „prea nebune” împreună…
Ok, ducă-se toți frații din lume, dacă nu-l am pe-al meu.
Băieții de cartier. Eram – ca și-acum – o fată deschisă și curioasă de orice, voiam să-ntreb, să aflu, să cunosc… și ei voiau să mă cunoască, am observat rapid, dar sub alt aspect, cu o curiozitate poate chiar mai mare. Momentul acela cînd tu întrebi ceva și celălalt se uită la forma buzelor tale, ignorînd sensul cuvintelor. Descoperire după care m-am închis și mai mult în mine, lăsînd la suprafață doar ideea de aroganță etc. Deci cam nu.
Colegii de serviciu. Nici. Mai crescusem și eu și, cu cît înaintam în viață, cu atît se depărta de mine și imaginea prietenului acela ideal cu care poți vorbi despre toate, inclusiv despre amor, fără să-l faci neapărat. Bărbații, m-am prins eu treptat, sînt axați genetic pe aspectul sexual al existenței; filosofi – poate doar ăia cu probleme fizice sau psihice, să mă ierte organizațiile non-guvernamentale, dar nu cred că greșesc. Altfel cum să-mi explic mulțimea de bărbați, mulți însurați, care nu se dau în lături de la nici o idilă explicită sau implicită…? Un infim exemplu: Ministerul Silviculturii, petrecere de Crăciun, un tip frumos, deștept, că nu era primul dialog, aveam ce vorbi cu el, dansăm, bem, fericire generală, ne pupăm mai ciudat, zic „fie”, stabilim prima întîlnire. A doua zi îl aud de după o ușă vorbind degajat cu nevastă-sa că a făcut rost de brad și ce-o să se bucure ăla micu’… Game over, mi-au căzut ceva ceruri pe cap în acest mod.
… Cum spuneam, bărbatul ideal nu există. Există, cunosc, bărbați buni, serioși, există amici foarte ca lumea. Și chiar am. Există respect între bărbat și femeie, știu exact cum arată. Nu și intimitatea simultană a gîndirii. Respectul și intimitatea se exclud reciproc, dar am lăsat deja asta pe seama specialiștilor.
… Și-am ajuns și la sfîrșit, unde abia așteptam să vă spun că soțul și fiul meu nu fac parte din nici o poveste de mai sus, ies și din diversele tipare, nu i-am căutat nici o clipă, au venit ei c-așa au vrut sau că așa a fost să fie. Și cît de departe sînt de-a fi perfecți, numai eu știu… dar sînt și asta-i tot.

21 de comentarii

 1. O provocare aceasta afirmație.
  Sunt oameni și oameni, femei și femei, bărbați și bărbați.
  Dacă bărbatul ideal nu exista, implicit nu exista nici femeia ideala…depinde de ideal…
  Provocator articol!
  Felicitări! 🤗

  Apreciat de 3 persoane

 2. Sunt multe de spus, sunt cu aceeași femeie de douăzeci și unu de ani, ce a văzut la mine habar nu am, însă eu mă simt extrem de norocos. Avem două flori împreună, fata 10 ani, el 19. Există bărbați și femei de calitate, cunosc câțiva. Excelent articol!

  Apreciat de 1 persoană

  • Foarte multe, atît de multe că la un moment dat devin inutile sau amintiri…
   Dar super-fain, sîntem cumva în „oglindă”, eu – tot de douăzeci și unu de ani, fii-mea are 18 și fiu-meu – 12 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 3. Ai păstrat acelaşi ideal? Eu nu. În adolescenţă aveam în minte doar personaje literare, apoi ca femeie tânără mi-a plăcut genul pragmatic, dar după 40 am constatat că cei cu umor îmi dau o stare de bine. Singura linie comună gusturilor mele masculine a fost şi este că nu mă regăsesc pe mine când am în făţă un bărbat romantic. Şi de 30 de ani sunt căsătorită cu unul. :)))) E paradoxul vieţii mele şi dacă mama nu mă trimitea să-i cumpăr şireturi într-o seară de luni, nici nu l-aş fi cunoscut, app de motto-ul paginii.

  Apreciat de 1 persoană

  • Nuuuuu…. (n-am păstrat, adică)!
   Cît despre motto, mi l-a dat fiu-meu, rîzînd de logo-ul și titlul inițial, mult prea romantice pentru pragmatismul lui :)))
   Mi-a părut bine și, în acest context strict, îți doresc să nu te regăsești în continuare liniștită!
   Cu mult drag 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 4. Nu există bărbatul ideal, așa cum, cred eu, nu există nicio femeia ideală. Bărbați și femei gândim diferit. Unii ar spune că e normal și benefic să fim diferiți, altfel am fi roboţi. Că potrivirea o întâlnim rar e foarte adevărat.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Frumos articol. Frumoasa fotografie… Era vremea cautarilor? 🙂 Despre barbatul ideal?? Femeia ideala??? Imi place sa cred ca desi-s plina de defecte cineva mi le poate tolera. Nu-mi plac oamenii perfecti. Nu cred in perfectiuni. 🙂 Numai bine!!!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Mda, ceea mai grotescă minciună a unui bărbat însurat, care tocmai a comis un adulter, este comportamentul lui de „nici usturoi nu am mâncat, nici gura nu îmi miroase.”

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.