Deoarece gîndesc, am desprins, din tirurile motivaționale zilnice, cîteva direcții: să iubești pe toată lumea la fel, că de, dai iubire, primești iubire (exclud multitudinea felurilor de iubire); gîndurile pozitive, trimise cu caru’, că ți se-ntorc cu remorca; făcutul de bine, că bine (bine-merci) primești. Și gata zenul.
Și-am încercat și eu, ca omul. Am dat iubirea aia abstractă, absolută și sinceră întregii lumi. Am tot dat pînă cînd m-am prins că fiecare-și lua strict ce-i convenea fără să-i pese în rest și-am ajuns să nu mai disting o intenție prietenească de un flirt stupid, empatia universală fiind doar în capul meu. Bine, gata cu iubirea, n-a ieșit, mă dau pe gînduri pozitive, nu sap gropi altora, deși pămîntul l-aș mai fi greblat, că-s om și eu. Ei, și cu cît gîndeam eu mai pozitiv (scuze de gramatică!) cu-atît primeam înapoi vorbe tot mai negative (…!) din tot mai multe și neașteptate părți. Ok, zic, ce să fac, dă-i și răspunde inutil oricărei vorbe urîte cu o faptă concretă și bună, crezînd că.. ce? Omu’ însă, în general, cînd vede-atîta pozitivitate, dă cu pietre pe șleaul lui, că-i permite bunul tău simț. Și astfel hai pa și cu pozitivismele; oricum, pe alocuri, mai ales cînd știi ce-i în spatele lor, parcă-s dialoguri dintr-un manual de politețe citit cu glas tare. Zombies care umblă cu sentimentele călcate la dungă după ei.
Și finalul, cireașa de pe tort, prietenul consolator care-ți explică cum că tu ai gresit c-aveai așteptări de la alții, rețeta fericirii e clar cu „fără așteptări”… Pe bune…? Păi, cînd construiești ceva, fie și ziua de azi, te-aștepți, că scrie-n legea firii, nu în cărți, ca mortarul să lipească între ele cărămizile și-apoi să poată fi vopsite într-o încăpere. Dacă nu, davai în peșteri iar și dă Doamne să nu redescoperim mitul Anei lui Manole.
Zen nu ești cînd bifezi naiv puncte și subpuncte de bunăstare spirituală proprie, zen, simt eu, e pur și simplu cînd știi că poți conta cumva, oricum, pe celălalt. Și el pe tine.