Mîinele și binele nu-s promise nimănui pe pămîntul ăsta, fie el, omul, bogat sau sărac. Deci:
1. Răsfățați-l, la orice vîrstă și cît vă permiteți. Copilul capătă încredere și siguranță, nu sentimente reprimate pe care nu știi pe unde le caută mai tîrziu.
2. Faceți-i temele cînd are prea multe, grele sau urîte. Nu sărăcește intelectual, bagajul lui e același, dar colaborarea capătă contur.
3. Țineți-l acasă cînd vedeți că nu mai poate. O scutire sau o scuză găsiți dacă nu puteți spune adevărul, dar ziua aceea cînd tragi de el plîngînd să îl îmbraci nu o întorci cu nimic. Dăruiți-i-o, va fi mai frumoasă decît orice vacanță.
4. Lăsați-l să nu împartă jucării, bomboane, lopețele. Lăsați-l să nu se împace cu x, chiar dacă mama lui x vă e prietenă. Lăsați-l să vorbească cu y, chiar dacă nu vă place bunica lui y. Să aleagă el, numai experimentînd se va contura.
5. Nu-l tîrîți în dispute de adulți. Le are pe-ale lui, proprii (cele care ne par nouă mereu „prostii”) și, credeți-mă, îi ajung. Nu are de ce să gestioneze în plus.
6. Aveți încredere în instinctele copilului vostru. Nu doar că are, ci, în general vorbind și deja demonstrat, le are mai accentuate decît noi, adulții.
7. Nu dați în el, atît cît vă permite statutul de om să nu. Va ține minte palma aceea și momentele din jurul ei mai mult decît vreun cadou așteptat cu o ocazie oarecare.
8. Nu-l creșteți după cărți, dar nici după zvonuri. După depresia post-natală, în contexte normale, aveți încredere în voi, multe vin de la sine.
9. Apărați-l în fața altora chiar și cînd nu are dreptate. Sau măcar tăceți. Nimic nu-i mai umilitor pentru un copil decît părintele cu capul plecat făcînd alianță cu un străin. Stabiliți apoi, în liniște și-n doi, unde e dreptatea.
10. Și nu uitați că e al vostru doar biologic și parțial genetic. În rest – e alt om. Cu alte perceperi ale universului, alte visuri, alte dezamăgiri.
Știu cît de imperfect e decalogul meu și știu și cît de imperfectă sînt eu, dar așa mi-a venit el, din propriile-mi greșeli și din ale altora, în atîția ani de… parenting, într-o zi ploioasă de mijloc de săptamînă, dintr-un șir lung de zile ploioase.