Ok, să ne-nțelegem, orice altă „apreciere” decît „like” și orice emoticon, gif, desenuț și alte maimuțele fac deliciul oricărei conversații firești. Cînd schimbi o idee, te miri de ceva, admiri altceva, te oripilezi și altele.

Conversație firească, am zis. Adică socializare, că de-asta se cheamă așa rețeaua virtuală. Dar, cînd ai, să zicem, un friend care „tace” cu lunile da-l vezi nevrînd on-line mereu, aia nu mai e socializare. Și dacă vă-ntîlniți doar prin comentarii pe la alți „prieteni” comuni – deja te-ntrebi ce mai căutați unul pe lista celuilalt.

Să revenim la firesc. Vezi bărbați care dau doar „like” la orice pe lumea asta, chit că-i alt sfîrșit al ei, al lumii, a căzut guvernul sau s-a născut un copil – iarăși, în fine, e bărbat, ei sînt mai puțin expresivi, deși parcă ți-ai dori nuanțe, dacă tot există variante. Dar e ok, e o formă de manifestare și la socializare important e să participi. Sau vezi bărbați care nu ies din „ador” iarăși orice-ar fi, de la un banal check-in sau vreo rețetă pînă la un eveniment major… mă rog, într-un final deștept inimioara aia se devalorizează total.

Normale, fără să mă tem de acest cuvînt, ar fi combinațiile de expresivitate, pentru asta s-au inventat posibilitățile. Cum e omul, nu contează, dar din toate cîte puțin e parcă mai frumos decît linie dreaptă continuă.

Nu judec criteriile. Unii dau inimioare la chipuri. Alții, la prieteni. Alții, la animale. Alții, la ce le place, indiferent de proveniență. Unii rîd, alții sînt „sad” la inepțiile politicienilor. Unii dau „like” la lucruri triste, iar nu văd problema, așa spun ei c-au trecut pe-acolo. Cîți oameni, tot atîtea tipuri de reacții. Și o rețea de socializare așa funcționează.

Și-am ajuns și la plăcerea mea virtuală „vinovată”: postarea cu un cîrd de emoticoane la comentarii. Eh, nimic nu mă interzice și fascinează mai mult decît chestia asta, că zice careva ceva și vezi, să zicem, cinșpe comentarii cu cinșpe căni cu cafea, pisici care scormone, cactuși îmbrățișați, negri dansatori, floricele pe cîmpii, toate hieroglifele contemporane. La o simplă probă inversă, ca-n mate, nu ai cum să te prinzi din comentarii despre ce-i vorba în postare. Deci, după mine, asta nu e conversație firească pentru simplul fapt că nu e conversație.

Cei care, iarăși, se auto-apreciază la propriile postări și comentarii mă depășesc total și, din experiență, acolo nu e nimic de făcut.

Nu-s reguli toate astea, decît de un eventual bun simț, unele măcar. Facebook, spre deosebire de altele cunoscute personal, unde există diverse restricții relative în construcția lor, este cea mai anarhică rețea de socializare iar raportul direct proporțional dintre dialogările prin emoticoane și celebrul analfabetism funcțional se vede cu ochiul liber, și la friends dar mai ales în comentariile diverselor publicații on-line. Cu cît sînt mai obscure sau mai fake publicațiile, cu atît e mai evident raportul. De aceea nici nu mă miră refuzul copiilor noștri cu-adevărat frumoși și liberi și care gîndesc de a mai folosi această rețea.

Pe bune, oameni buni, indiferent că „la început a fost Cuvîntul” sau emoticoanele antice scrijelite pe pereți de peșteri, dacă tot avem acest dar, al Cuvîntului, să nu ne batem joc (și) de el…

… Și , scriind ultimele cuvinte, femeia se trezi-n ciripitul de vrăbiuțe al alarmei telefonului. Sigur îi scăpase ceva, dar nu mai conta, fusese un vis și visele, se știe, sînt dorințe refulate sau răspunsuri. Visele de noapte nu-s realitate. Nici măcar virtuală.